The Opus remix contestPoczątek nowego tygodnia wypada rozpocząć z grubej rury, co też niniejszym czynię. U Call That Love we współpracy z audycją HiphOpera ma przyjemność zaprosić na remix contest, który będzie dotyczył utworu „Save Me” chicagowskiej grupy The OPUS. Kawałek pochodzi z wydanej w tym roku płyty duetu „Praying Mantis EP” i zawiera gościnne występy Lorda 360 i Renei Taylor. Konkurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych producentów, nie narzucamy żadnych ograniczeń.

Szczegółowe informacje o konkursie:

  1. Konkurs rozpoczyna się w dniu dzisiejszym – 22 czerwca 2010 roku.
  2. Czas trwania konkursu wynosi kilka tygodni. Ze względu na rozpoczynający się okres wakacyjny Organizator nie zamierza z góry narzucać deadline’a.
  3. W konkursie mogą brać udział wszyscy producenci, zarówno polscy jak i zagraniczni.
  4. Wyboru najbardziej kreatywnych remiksów dokona jury złożone z przedstawiciela strony U Call That Love, prowadzących audycji HipHopera oraz członków The OPUS.
  5. Zwycięskie produkcje zostaną później wykorzystane przez The OPUS przy pracach nad kolejnym materiałem. W razie wysokiego poziomu nadesłanych remiksów istnieje możliwość nawiązania bliższej współpracy z artystami.
  6. Prosimy o nadsyłanie nagrań na adres e-mailowy ucallthatlove[at]gmail.com. W tytule należy wpisać „The OPUS – Remix contest”.
  7. Wyniki konkursu wraz z odpowiednimi komentarzami jury zostaną opublikowane na następujących stronach: U Call That Love, blogu audycji HiphOpera oraz profilu MySpace The OPUS.
  8. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany terminu zakończenia contestu.

Poniżej znajdują się bezpośrednie linki do pobrania paczki zawierającej oryginalną wersję utworu „Save Me” oraz dwie acappele do tego utworu.

Download „Save Me”:

Mirror 1
Mirror 2

Mirror 3

The OPUS (Mr. Echoes aka Fanum i The Isle Of Weight) czynnie działają na niezależnej chicagowskiej scenie muzycznej od połowy lat 90-tych XX wieku. Pierwszym projektem duetu był utworzony wraz z Meta Mo i Lumbą kolektyw Rubberoom. Jedyny album Rubberoom„Architechnology” z 1999 roku zebrał wiele pozytywnych recenzji i rekomendacji, w głownej mierze za sprawą oryginalności i połączenia hip hopu z elektroniką. Po rozpadzie grupy, Mr. Echoes i Fanum postanowili kontynuować karierę muzyczną właśnie w ramach The OPUS. Pierwszym albumem sygnowanym pod tą nazwą grupy okazał się longplay „First Contact 001”. Podobnie jak w przypadku „Architechnology”, płyta spotkała się z pozytywnym odzewem fanów. Następne krążki w dyskografii grupy – „Breathing Lessons” i „Blending Density” – także stały na odpowiednim poziomie artystycznym dowodząc przy tym, że producenci są utalentowani i charakteryzują się unikatowym brzmieniem.

Ostatni materiał The OPUS, „Praying Mantis EP” ukazał się w tym roku. Więcej informacji o tym wydawnictwie płytowym znajdziecie we wcześniejszym wpisie na U Call That Love dotyczącym EP-ki.

Począwszy od 1994 roku Fanum oraz The Isle Of Weight współpracowali z wieloma artystami, zarówno pochodzącymi z Wietrznego Miasta (Earatik Statik, Verbal Kent, Thawfor, Psalm One, Pugs Atomz, Lord 360) jak i renomowanymi twórcami muzyki spoza swojego rodzinnego miasta (Slug, Meat Beat Minifesto, Sonic SumPigeon John, Aesop Rock, Murs). The OPUS zdobyło spore uznanie w Japonii, co przełożyło się na trasę koncertową w Kraju Kwitnącej Wiśni odbytą z DJ’em Krushem.

Trudno jednoznacznie zdefiniować styl chicagowskich artystów. Niektórzy słuchacze mogą stwierdzić, że jest to ambient, inni będą próbowali zaszufladkować ich muzykę do downtempo czy nowych brzmień. Powyższe tezy są w pewnym stopniu prawdziwe lecz nie należy zapominać, iż przede wszystkim nadal jest to hip hop.

Zapraszamy serdecznie do uczestnictwa w konkursie – do dzieła beatmakerzy!

Dyskografia:

2010 „Praying Mantis” EP
2007 „Blending Density” LP
2004 „Breathing Lessons” LP
2004 „Movement Five” 12″
2003 Maker/The OPUS – „Love Tomorrow/Madhouse” 7″
2002 „Early Detection: 0.0.0” EP
2002 „Live” 12″
2002 „First Contact 001” LP
2001 „Take me to the Basement” feat. Aesop Rock 12”
2001 „The River” feat. Slug of Atmosphere 12″
2001 „The Ocean” feat. Slug of Atmosphere 12″